Unde și când începe vinovăția


Vinovăția ete un sentiment vechi care s-a format în copilărie. Adesea un copl care greșește începe să se simtă vinovat. Pentru un copil a greși înseamnă că nu mai este de iubit.

Cel mai adesea vina este resimțită de către copil atunci când părinții lui se ceartă sau se despart. Acesta crede că el este răspunzător pentru conflictele dintre părinți. De cele mai multe ori nimeni nu îi explică, care este rolul lui în această situație. Copilul își creează un scenariu imaginar în care el are rolul esențial și central. Copilul începe să se culpabilizeze și să se autopedepsească.

Vinovăția poate să aibe mai multe fețe. Ca adult te potți simți vinovat pentru că te-ai născut, pentru că copilul tău nu este primul în clasă, pentru că ai rata un examen, o relație…

Cum simțim vinovăția? De obicei acesta pronește prin ruminații indelungi legate de oe situație. De exemplu, mergi acasă și partenerul sau părinții tăi sunt supărați. Imediat începi să te gândești la ceea ce ai fi putut face ca el/ei să se simtă așa. Vinovăția este la nivel imaginar. Deși rațional știi că nimic nu are legătură cu tine, totuși undeva în tine crezi că ai contribuit la supărarea lor. Gândurile tale nu sunt clare, au mai mult legătură cu ceea ce este în tine , decât ceea ce se întâmplă cu adevărat în jurul tău.

Vinovăția este de cele mai multe ori într-o stare latentă, Are nevoie doar de ocazii pentru a se manifesta. Aceasta mai apare și in depresii, în momentele eșecurilor.

Uneori vinovăția nu este adusă în plan conștient. Atunci s-ar putea ca persoana să aibe o viață plină de eșecuri, ăn care nu îî iasa nimic.Mereu vei avea ghinion iar această permanentă neșansă este form pedepsei pe care o merită cel vinovat.
Există și situații când vinovâția ține de realitate. Am întârziat la o întâlnire pentru că nu a venit autobuzul. Reacția obișnuită este de a cere iertare. Iertarea este o formă de evitare a logicii – am gresit , dar nu lua în seamă acest lucru.

O mai bună autocunoaștere ne ajută să ne dăm seama de rolul vinovăției în viața noastră. Descoperirea acelor situații în care ne dâm seama că nu ne este de folos modul în care ne manifestăm.