Rivalitatea dintre frați


În rolul de părinți de dorim ca, copii noștri să se înțeleagă între ei. De obicei copilul cel mai mare se confruntă cu sentimente dificile atunci când apare și celaâalt frate. Cu cât sunt mai mulți frați și surori cu atât este mai mare provocarea pentru părinți.

În continuare voi prezenta câteva stratregii care vor ajuta la obținerea de relații armonioase între frați.

Pregărirea pentru un frate sau o soră
Copii cautră sub orice formă să petrecă cât mai mult timp împreună cu părinții lor. Un mod eficient de a realiza acest lucru este ca prărintle să petrecă timp de calitate cu copilul. Joacă-te 20 de minute cu el, însă fii prezent acolo. PEntru noi, adultții este foarte greu să realizăm acest lucru, atunci când avem foarte multe responsabilități. Mereu vrem să îl corectăm pe copil, să îi învâțăm ceva nou, nu doar să ne jucâm cu el.
Un alt lucru important art fi să observi care sunt momentele în care copilul tânjește după un timp pe care să îl petreceți împreună. Poate acest lucrur se va întâmpla când mergeți în vizită sau la ora de somn. Atunci , de exemplu, poți intervenii:-Poți să dormi liniștit. Noi suntem în cealaltă cameră.- Dacă se plânge, să îl lăsăm să se descarce, explicându-i că îl înțelegem.

Creearea unor obiceiuri și a unei relații bune cu copilul îl va ajuta să facă față mai bine atunci când va apărea următorul copil în familie.

Joacăte cu copilul cel mare
Atunci când apare cel de al doilea copil, copilul cel mai mare se va bucura, dar și își va pune întrebări legate de noua situație. Cel mai potrivit, în aceste momente, este să îi arăți că îl dorești și pe el. Să alergi după el prin casă, să dansați împreună, să vă luptați etc.

Un alt joc ar fi ca fiecare părinte să se lupte pentru a se juca cu copilul. Mama să zică *Eu vreau să mă joc eu el* Tata: *Ba eu vreau să mă joc cu el.*

Cu cât va râde mai tare copilul cu atât se va elibera de tensiunea din el.

Remarcă ceea ce merge bine între frați
Mai ales acele momente scurte în care îți arată semne de afecțiune, sau se sprijina unul pe celăllat.
Colorează frumos împreună laudă acest lucru. Se ajută unul pe celălalt evidențează acest aspect.

Ce să faci când nu ești disponibil
Copilul cel mare are nevoie de tine, însă exact în acele momente nu poți să âl ajuți, însă poți să îl privești cu căldură, în timp ce îi explici că dorești să îl ajuți, însă nu poți exact în acest moment.
Lasă-l să plângă dacă are nevoie de acest lucru. În acest fel se va descărca și se va simți mult mai bine și va fi capabil să meargă mai departe.
Ideea este ca, copilul să înțeleagă că în aceste momente în care nu poți să îl ajuți, iubirea ta îi va fi suficientă.

Când râul s-a întâmplat deja…
…și unul dintre copii plânge pentru că a fost rănit de fratele lui, celălalt copil este defensiv, iar părintele este furios pe această situație.
În acest context ne asigurăm că copii nu se mai rănesc, nu e nevoie să îi trimitem în camera lor, e suficient să le oferim spațiu între ei. Apoi ne cerem scuze că nu am intervenit mai repede. Copii nu vor cu adevărat să îi rănească pe ceilalți. Ei se simt vinovați pentru ceea ce au făcut. Atunci când îți ceri tu scuze, muți vina de la copilul agresor spre tine. Atunci când copilul nu va mai simți așa de multă vinâ ca începe să plangă și să exprime ceea ce simte.

Fiecare copil este bun în felu lui, depinde de coi să găsim cea mai bună strategie pentru a avea relații sănătoase între frați.