Gelozia


Persoana care este geloasă dorește să fie mereu cu persoana iubită. Partenerul este singurul care merită iubirea și atenția ei. Dacă îți dorești să fi în fiecare clipă cu el, să faceți totul împreună,ai nevoie permanentă de prezența lui fizică, îl suni des atunci când acesta este plecat la lucru atunci te poți considera o persoană geloasă.

Atunci când cuplul este împreună spunem că fuzionează, iar dacă sunt izolați sunt în separare. Atunci când partenerul este la serviciu nu înseamnă că nu te mai iubește sau că nu îi este dor de tine, însă are o muncă de realizat. de exemplu sunându-l foarte des îl pui în situații dificile față de colegii lui. Dar cu munca tu cum râmăne? Mai ești la fel de eficientă dacă te gândești numai la ceea ce face el?

Atunci când gelozia își pune amprenta asupra cuplului e mai bine să ne oprim și să ne redefinim suplul și relația. Acest lucru nu este usor. Aceasta implică dialog și comunicare. E greu de realizat atunci când îi spui partenerului de ceea ce ai nevoie și el nu poate să îți ofere? Oare cerințele tale sunt realiste?

Gelozia se poate datora unei lipse de incredere în propria persoana (Nu sunt suficinet de buna pentru el..). UNeori pot să fie motive concrete care duc la apariția acesteia.
Oamenii provesc câteodată cuplul sub forma mesajului -Eu sunt OK, Tu nu ești ok-, deci tu ești de vină pentru că nu mă mai iubești la fel de mult, nu îmi mai oferi atenție, daruri etc.
Incapacitatea de a-ți asuma cauzele în contextul unei dificultăți de manifestare a geloziei înseamnă implicit a nu rezolva situația, ci o căutare a celui vinovat în situația dată.

Comunicare dintre parteneri devine eficientă atunci când se realizează diferența dintre vină și cauză.Reformularea de la -Tu ești vinovat pentru că nu te-ai înteles cu mama mea- la – Eu cred că cauza este relația ta cu mama. Aceste soluții sunt greu de implementat dacă nu se ia in considerare că ambii partenri au contribuit la probleme cuplului.
În comunicare este nevoia de sinceritate. A avea curajul de a adirma cea ce stim că nu ii va place partenerului. De exemplu – Nu ma mai simt atras de tine ca la inceput-. Starile de gelozia pot fi eliminate cand exista aceasta sinceritate. Si in plus fiecare va simti ca partenerul are incredere in el. Chiar daca pe moment partenerul are o reactie -impulsiva-, in timp va invata comunicarea.

Un alt aliat important este toleranșa. Adică mă refer la capacitatea de a accepta ca celălalt simte și gândește ca o persoană autonomă. ca si el are stari mai bune sau mai proaste. Toleranta se invata, de aceea e necesar sa ne uitam in noi pentru a vedea ce este sau nu este tolerabil pentru noi. Poate este intolerabil ca el sa facă dragoste cu colega lui, insa sa fie tolerabil ca lui să ii placă de colega cea nou.

Acestea sunt cateva repere legate de comunicarea in cuplu. Daca simti ca aceste repere nu te ajută, atunci poate este cazul să apelezi la servicii profesionale.