Enurezis sau udarea patului


Udarea patului în timpul nopții, numită enurezis nocturn, înseamnă scăparea involuntară de urină în timpul somnului.

Se consideră o problemă atunci când apare după vărsta de 5-6 ani. 75% dintre copii până la 3 ani, încă udă patul, 10% dintre copii pâna la 5 ani se mai confruntă cu această situație,2 % dintre copii de pană la 15 ani mai udă patul.

Fiecare familie se străduie să găsească o soluție pentru această situație.

Unii cercetători afirmă că inconsistența urinară se transmite prin gene, alții afirmă că apare mai des în familiile sărace, datorită stresului ridicat.

Dacă vă confruntați cu această problemă vă recomand să duceți copilul la medicul de familie pentru a i se realiza un set de analize, deoarece unele boli cum ar fi alergiile alimentare, diabetul, infecțiile tractului urinar, etc. prezintă și incontinența urinară în tabloul clinic.

Alte metode de prevenire a enurezisului ar fi reducerea consumului de lichide înainte de a dormi copilul sau trezirea acestuia noaptea pentru a îl duce la baie.

Din punct de vedere psihologic udarea patului se produce datorita unui stres emoțional al copilului. O reacție tipică la frică este urinarea. Uneori ne dăm seama care este motivul stresat din viața copilului, alteori nu. Copii nu știu uneori cum să pună în cuvinte problemele lor, astfel că găsesc diferite metode pentru a le exprima.

Pentru a preveni udarea patului îți sugerez câtiva pași:
• Petrece 5-10 minte de calitate împreună cu copilul tău. Fii prezent acolo. Lasă-l pe el să aleagă ce să vă jucați. Astfel îl ajuți pe copil să creeze o relație mai apropiată cu tine.
• Joacă-te în așa fel încât să râdeți foarte mult. Cu cât râde mai mult cu atât se descarcă tensiunea (acest lucru este valabil și pentru adulți!)
• Joacă-te cu copilul înainte de ora de somn. Alege mai ales jocuri fizice (lupte, alergat, smotocit, pupăcit)
• Ascultă-l cu atenție indiferent de ceea ce îți povestește. Pentru el este important.