Cearta în cuplu


La începutul relației fiecare partener caută să fie pe placul iubitei/iubitului lui. De-a lungul timpului apar diferite probleme (scimbarea serviciului, apartiția unui copil etc.). Discuțiile dintre cei doi devin tot mai aprinse. Nemulțumirile, frustrările reprimate sau amânate sunt exprimate în față. Nu mai esistă menajamente. Sunt prea multe trăiri, idei, emoții.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când doi oameni se ceartă? Dacă, pentru o perioadă, au reușit să își țină în frâu emoțiile acum nu mai reușesc să realizeze acest lucru. Încărcătura emoțională este foarte mare și se descarcă ptrintr-o stare de furie, manifestată orin șipete , agitație și agresivitate. Afectul +inundă totul+. O stare de tensiune neexprimată li negestionată la timp, apare tot negestionată , dar exprimată. Stare psihologică este ruptă din context și se manifestă ca atare.

Cearta ajută la clarificare diferenșelor. Aceasta devine neptroductivă atunci când parteneri se vicitimizează, se rufigiează în propriile ruminații fără a rezolva conflictul. Cel mai adesea celălalt este de vină.

Ce este de făcut?
Să fii atent la ceea ce îți spune/cere partenerul. Să vezi problema și din perspectiva celuilalt. Să fii atent la trăirile tale emoționale.
Chiar dacă aceste variante nu vor rezolva pe deplin adevăratele probleme ale cuplului, vor oferi oportunitatea de a fi mai aproape de celalalat. (bineinteles daca ambii parteneneri își mai doresc acest lucru.)